Kattenkwaad

Kattenkwaad

Het is dinsdagavond. U heeft een lange dag achter de rug en u besluit enigszins vroeg naar bed te gaan. Maar eerst moet natuurlijk de hond nog even uitgelaten worden. U pakt de riem en u loopt samen de nacht in. Halverwege uw vaste rondje wacht u even op uw hond die zijn behoeftes bij de bosjes doet. Dan gebeurt het. De rode kater van om de hoek, een beruchte duivel in de buurt, schiet met geopenbaarde klauwen naar uw trouwe viervoeter. U krijgt met veel moeite de kater van uw hond af, en het beest duikt de bosjes weer in. Om de bloederige details van dit verhaal te besparen; uw hond moet met spoed naar de dierenarts. Daar wordt hij geopereerd en gelukkig loopt het goed af. Hij behoudt echter de rest van zijn leven littekens en een angstig karakter. Daarbij zijn de kosten van de operatie ook niet gering: u zit met een rekening van ruim €4000,-. De dader is een bekende ‘terrorkat’. Hij terroriseert al jaren mens en dier in de buurt. Zijn er nou juridische mogelijkheden om het baasje of zelfs het dier aan te spreken, met name voor deze gewelddadige daad?

Klauwen met geld
Als een dier schade aanricht dan staat u niet met lege handen. De wet bevat een regel waardoor men de eigenaren van dieren die schade aanrichten aansprakelijk kan stellen. Ook u als eigenaar van een hond draagt een risico voor de onberekenbare energie die een dier in zich heeft. Ieder dier is immers in staat om gemeen uit te halen. Daar hoeft het baasje ook niet voor aanwezig te zijn. Het maakt niet uit of de eigenaar van de terrorkat wist van de aanval. Hij is in principe aansprakelijk voor de kosten van de operatie.

Het probleem is echter dat u dit zal moeten bewijzen. De eigenaar van de terrorkat heeft waarschijnlijk weinig zin om zo’n groot bedrag aan u over te maken. Hij zal de aanval betwisten en u zal uw gelijk bij de rechter moeten halen. U zal met bewijs moeten aantonen dat de rode kater verantwoordelijk is voor de daad. En gezien u alleen op straat liep, wordt dat een moeilijke opgave. Het zou ook een andere kat kunnen zijn geweest die uw hond aanviel. Daarom is het wijs om eerst uw bewijsstukken na te gaan voordat u verdere kosten maakt in een juridisch proces.

Kat van de straat
Wellicht is het gelukt om de kosten van de operatie op de eigenaar van de terrorkat te verhalen. Maar de straten zijn nog niet veilig: die kater loopt nog steeds rond. In zeer uitzonderlijke gevallen is het daarom voorgekomen dat er een straatverbod is geplaatst op zulke dieren. Dat betekent dat op straffe van een boete, de kat niet in bepaalde straten of soms de hele wijk mag komen. Dit is iets wat de politie doet om een voorlopige oplossing te bieden aan omwonenden. Zelfs de rechter heeft eens zo’n straatverbod gelegd op een kat genaamd Napoleon. Napoleon drong de huizen van mensen binnen om terreur te zaaien en de rechter zag geen andere mogelijkheid dan de vrijheid van de kat te beperken. Zeer opmerkelijk, gezien het straatverbod normaal gesproken alleen voor mensen geldt.

Kortom, er bestaat een mogelijkheid om de eigenaren van terrorkatten aansprakelijk te stellen. Iedere eigenaar is namelijk verantwoordelijk voor hun dier. Daarbij zal een succesvolle vergoeding van de schade afhangen van de omstandigheden en het bewijs. Dat blijkt lastig te zijn. U kunt dus beter de terrorkatten compleet vermijden, want de katten met echt huisarrest zijn op één hand te tellen.

Hebt u vragen over dit onderwerp of loopt u tegen een ander probleem aan? Kom dan gerust langs tijdens ons spreekuur op maandag, woensdag of zaterdag, zodat wij u gratis van juridisch advies kunnen voorzien. Hebt u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in één van onze artikelen? Schroom dan niet om dit aan ons te laten weten.

Auteur: Finlay Munro