Ongeldige overeenkomsten

Een ongeldige overeenkomst?
U bent online aan het shoppen en komt een fantastische stuntprijs tegen. Iets wat normaal een paar honderd euro kost, kunt u nu voor een paar tientjes bestellen. Snel bestelt u een exemplaar en u denkt een goede deal te hebben gesloten. Een dag later krijgt u echter bericht van de webshop waar u gisteren uw inkoop heeft gedaan. In dit bericht laat de webshop weten dat de stuntprijs niet klopte en dat er sprake was van een fout in het systeem. Het was niet de bedoeling van de webshop om het product voor de extreem lage prijs aan te bieden.
De sprookjesachtige aanbieding blijkt te mooi om waar te zijn geweest.

Zo’n dergelijk geval deed zich voor bij de online shop van Leenbakker. Op de website werd een hoogslaper voor nog geen 25 euro aangeboden. Normaal gesproken betaal je 319 euro voor de hoogslaper. 3000 mensen maakten gebruik van deze actie en bestelden de hoogslaper voor de spotgoedkope prijs. Helaas bleek de aanbieding achteraf te mooi om waar te zijn. Leenbakker liet namelijk een dag later per mail weten dat het om een systeemfout ging. Om de teleurgestelde klanten tegemoet te komen kregen zij een persoonlijke aanbieding waarmee de klant 40% korting kreeg op alle hoog-, halfhoog-, en middenslapers.
De meeste klanten wilden deze korting helemaal niet, maar gewoon de hoogslaper die zij besteld hadden.

Hebben zij nu recht op de hoogslaper of niet?
Juridisch gezien moet er gekeken worden of er rechtsgeldig een overeenkomst tot stand is gekomen op grond van artikel 6:217 van het Burgerlijk Wetboek. Hiervoor is een aanbod en een aanvaarding nodig. Het aanbod wordt door Leenbakker gevormd: namelijk het aanbieden van de hoogslaper voor nog geen 25 euro. De aanvaarding wordt door elke afzonderlijke klant gevormd. Het aanbod en de aanvaarding zijn allebei een rechtshandeling, waarvoor een wil is vereist die zich door een verklaring heeft geopenbaard. Aan de kant van de klant is hier niks mis mee, de klant had namelijk de wil om de hoogslaper te kopen, en heeft dit verklaard door de hoogslaper ook daadwerkelijk te bestellen. Aan de kant van de Leenbakker is er wel iets mis met de rechtshandeling. Er is namelijk sprake van een wil van Leenbakker, maar zij verklaarden niet overeenkomstig die wil. Leenbakker wilde de hoogslaper namelijk helemaal niet voor maar 25 euro verkopen, maar verklaarde dit wel door de hoogslaper voor 25 euro op haar site aan te bieden. Er is dan in principe geen geldige overeenkomst tot stand gekomen, tenzij de klant er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat Leenbakker de bedoeling had om de hoogslaper voor 25 euro te verkopen. Dit hangt altijd af van de omstandigheden van het geval. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als Leenbakker vaker dit soort stuntprijzen hanteert.

In dit voorbeeld zijn de klanten (de gedupeerden) naar de rechter gestapt. In eerste instantie heeft de kortgedingrechter zich hierover uitgesproken. Een kortgedingrechter geeft slechts een voorlopig oordeel waarna de bodemrechter nog een definitief oordeel geeft. De kortgedingrechter oordeelde dat een gemiddeld geïnformeerde consument ervan uit mocht gaan dat er sprake was van een vergissing aan de kant van Leenbakker. Wanneer er gestunt wordt met prijzen gaan deze altijd samen met reclameteksten met een heftige opmaak. Volgens de kortgedingrechter was er in dit geval niet ‘schreeuwerig’ genoeg geadverteerd en zouden de consumenten ervan uit moeten gaan dat er sprake was van een vergissing. De klanten hadden volgens de rechter op zijn minst moeten twijfelen en nader onderzoek moeten verrichten. De kortgedingrechter heeft hierdoor bepaald dat Leenbakker de hoogslapers niet aan de klanten hoeft te leveren tegen een prijs van 25 euro. De bodemrechter moet nog uitspraak doen in deze zaak. Hoe dit gaat aflopen is dus nog onzeker.

Hebt u vragen over dit onderwerp of loopt u tegen dit probleem aan? Kom dan gerust langs tijdens ons spreekuur op maandag, woensdag of zaterdag, zodat wij u gratis van juridisch advies kunnen voorzien. Ook voor andere juridische problemen kunt u bij ons terecht. Hebt u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in één van onze artikelen? Schroom dan niet om dit aan ons te laten weten.

Auteur: Jill Palmaccio