Ga naar de inhoud

Een verrassing uit Duitsland

Februari 2015 – Een verrassing uit Duitsland

Nijmegen als grensstad bevindt zich maar een aantal kilometers van de Duitse grens. Duitsland is niet alleen een geliefd vakantieland, het is ook erg aantrekkelijk voor Nijmegenaren om een auto vol met goedkope boodschappen vanuit Duitsland weer mee terug te nemen naar Nederland. Natuurlijk probeer je een ‘bonnenregen’ te voorkomen, maar wat als er toch een verkeersboete uit Duitsland op de deurmat valt?

Een veel gehoord misverstand is de gedachte dat wanneer je een bekeuring uit het buitenland ontvangt,‘ze er toch niet achter komen’, als je niet betaalt. Als gevolg van een Europees kaderbesluit is sinds kort voor de landen binnen de Europese Unie eenvoudiger om een betaling van een buitenlandse boete in Nederland af te dwingen. Een van de problemen met het ontvangen van een verkeersboete uit Duitsland is dat het zorgt voor verwarring, dit komt omdat deze in het Duits is opgesteld. Indien u dit niet begrijpt, kunt u de Duitse autoriteit verzoeken om de aan u toegezonden brief in het Nederlands te laten vertalen.

In Duitsland zijn er twee mogelijkheden om een boete af te handelen, namelijk via een Verwarnung of een Bussgeldbescheid. Een ‘Verwarnung’ ontvangt u indien de hoogte van de boete tussen de €5 en €35 ligt. Indien u deze binnen één week betaalt voorkomt u verdere strafvervolging. Wanneer u te laat betaalt of u betaalt niet, bijvoorbeeld omdat u vindt dat de boete onterecht naar u verzonden is, wordt de Verwarnung omgezet naar een Bussgeldbescheid. Dit heeft als gevolg dat de boete verhoogd wordt. Dit bedrag zal tussen de €40 en €750 liggen. De brief die u vervolgens ontvangt bevat niet de nieuwe exacte hoogte van de boete, dit bedrag volgt in een verderop besproken brief. In Duitsland geldt een ander systeem dan in Nederland, waarbij deze brief tot doel heeft dat er onderzocht wordt wie de bestuurder was ten tijde van de overtreding. Er wordt dus niet bekeurd op het kenteken van de auto zoals gebruikelijk is in Nederland. Deze brief bevat dan ook een foto indien u geflitst bent. Vervolgens heeft u de mogelijkheid om aan te geven wat uw kant van het verhaal is over de verkeersboete. Indien u tentijde van de overtreding niet de bestuurder was kunt u de gegevens opgeven van de persoon die wel reed. Dit kan tot gevolg hebben dat de boete voor u wordt kwijt gescholden. Indien u niet in het gelijk wordt gesteld krijgt u tenslotte een brief toegestuurd met daarin het nieuwe boetebedrag.

Als u van mening bent dat u onterecht bekeurd bent, heeft u de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Dit is mogelijk binnen twee weken, na de ontvangst van het ßusgeldbescheid, bij de instantie die op het ßusgeldbescheid is genoemd. Een voorbeeld van een gegronde reden voor bezwaar tegen uw verkeersboete is ‘het niet zijn van de bestuurder ten tijde van het voorval’ of ‘het bevinden in een noodstituatie ten tijde van het voorval’. Uw bezwaar kan worden toegewezen wat tot gevolg heeft dat u de boete niet hoeft te betalen. Indien uw bezwaar wordt afgewezen, kunt u voor een gerechtelijke procedure kiezen.

Heeft u nog verdere specifieke vragen over uw verkeersboete waartegen u bezwaar wil aantekenen? Komt u dan gerust naar ons spreekuur waar we uw situatie kunnen beoordelen en u van advies kunnen voorzien.

Auteur: Joyce ten Brinke