Ga naar de inhoud

De (juridische) schenking en schenkbelasting

Gooi wat in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje!

Ook dit jaar varen Sinterklaas en zijn pieten de wateren van ons kikkerlandje weer binnen om alle kinderen, groot en klein, van presentjes te voorzien. Op pakjesavond wacht iedereen gespannen af, want: wie zoet is, krijgt lekkers! Wat Sinterklaas in feite doet, is juridisch gezien niets anders dan schenken. De kans bestaat dat u of uw ouders dit jaar een groot cadeau voor een familielid in petto hebben. In Nederland betaalt de ontvanger van de gift schenkbelasting. Hoe het geven van cadeaus zich verhoudt tot het heffen van schenkbelasting, leest u in dit artikel.

Op grond van de Successiewet wordt schenkbelasting geheven over de waarde van alles wat door een gift wordt verkregen van iemand die tijdens het doen van die gift in Nederland woonde. Degene die het cadeau ontvangt zal dus schenkbelasting moeten betalen.

Een gift is een handeling waardoor het vermogen van de ontvanger toeneemt, zonder dat hij daarvoor iets hoeft terug te doen.

Wanneer u van uw ouders een auto geschonken krijgt, zult u, de ontvanger, hierover belasting moeten betalen. Wanneer de gift een waarde heeft tussen de € 0,- en de € 121.903,- , betaalt de ontvanger van die gift in

principe 30% belasting hierover. Indien u echter een partner bent of een kind van degene die u wat schenkt, betaalt u slechts 10% schenkbelasting over de ontvangen gift. U bent partner als u echtgenoten van elkaar bent of met elkaar een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Samenwoners kunnen ook geregistreerd partner van elkaar zijn. Samenwoners moeten wel aan enkele vereisten voldoen: u bent allebei ouder dan 18 jaar en u staat op hetzelfde adres ingeschreven in de Basisregistratie Personen bij uw gemeente. Tevens heeft u in een notarieel samenlevingscontract een wederzijdse zorgplicht vastgelegd. Een notarieel samenlevingscontract is niet vereist indien u minimaal 5 jaar nadat u de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Wanneer de gift een waarde heeft van € 121.903,- of meer, dan betaalt de ontvanger van die gift in principe 40% belasting daarover. Indien u echter een partner bent of een kind van degene die u wat schenkt, betaalt u slechts 20% schenkbelasting over de ontvangen gift.

Indien u wilt schenken aan uw kleinkind betaalt uw kleinkind tot een bedrag van €121.903,- 18% schenkbelasting. Wanneer u een hoger bedrag wilt schenken aan uw kleinkind, betaalt uw kleinkind 36% schenkbelasting.

U hoeft niet over elk cadeau schenkbelasting te betalen. In sommige gevallen geeft de Belastingdienst namelijk een vrijstelling:

– Iedereen heeft recht op een vrijstelling van € 2.122,-, ongeacht door wie dit bedrag geschonken wordt.

– Kinderen die van hun ouders iets geschonken krijgen hebben recht op de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van € 5.000,-.

U kunt ook eenmalig kiezen voor een andere, verhoogde schenkingsvrijstelling:

– de schenkingsvrijstelling van €5.000,- (van ouders aan de kinderen in de leeftijd tussen de 18 en 40 jaar) kan eenmalig worden verhoogd tot € 25.449,-, óf

– De schenkingsvrijstelling van €5.000,- (van ouders aan de kinderen in de leeftijd tussen de 18 en 40 jaar) kan eenmalig worden verhoogd tot €53.016,- voor de aankoop van een woning of een uitzonderlijk dure studie.

Deze tarieven veranderen jaarlijks en kunt u terug vinden op www.belastingdienst.nl. In 2017 kan er dus een hoop voor u veranderen. Bent u binnenkort van plan om te schenken of ontvangt u een schenking? Kom dan langs bij onze rechtswinkel in Nijmegen-Oost en word voorzien van juridisch advies gebaseerd op uw specifieke situatie.

Auteur: Michelle Sangers

Wijkkrantartikelen

Oktober 2016 – Incassobureaus: kunnen deze blaffende honden ook bijten?

September 2016 – Problemen met keukenapparatuur? De ins en outs over productaansprakelijkheid en non-conformiteit

Augustus 2016 – Opzegging door de verhuurder, mag dat zomaar

Mei 2016 – Drama op het vliegveld

April 2016 – De echtscheiding

Maart 2016 – Vaststellingsovereenkomst… En nu?

Februari 2016 – Een bron van ergenis; de tuin van de buren

Januari 2016 – De transitievergoeding

November 2015 – Waarom de Rechtswinkel is verhuisd

Oktober 2015 – Laat je niet uitmelken!

September 2015 – Een oneerlijk concurrentiebeding

Juni 2015 – De rechten van de patiënt

Mei 2015 – Bescherming van de zieke werknemer