Ga naar de inhoud

“Mijn rechtswinkelwerk heeft alle verwachtingen overtroffen”

 

De heer Herschberg is van februari 2009 tot april 2012 actief geweest bij de rechtswinkel Nijmegen-Oost. Hij is onder andere een jaar voorzitter geweest. Op dit moment werkt hij bij Deloitte, waar hij recruiter is geweest en nu op de Learning & Development afdeling werkt.

Wie heeft u ertoe aangezet om bij de rechtswinkel te gaan?
Ik was actief bij de JFV en tijdens een van de borrels raakte ik aan de praat met een meisje van het JFV-bestuur. Ik zat toen in het begin van mijn tweede jaar, zij wees mij op de rechtswinkel. Het is toeval geweest dat ik bij Oost terecht ben gekomen en daar ben ik achteraf zeer blij om. Uiteindelijk heb ik iets meer dan drie jaar bij de rechtswinkel gezeten.

Welke zaak is u het meeste bijgebleven?
Ik had ooit een zaak van een Libanese man die al een aantal jaar in Nederland woonde. Zijn vriendin, met wie hij een kind had, verbleef illegaal in Nederland. De man kampte met gezondheidsproblemen en raakte hierdoor zijn baan kwijt. Hij kwam in de financiële problemen en moest dus op weg geholpen worden bij instanties die hem verder konden helpen. Ik heb hem ook buiten spreekuren om een aantal keren ontmoet zodat hij langere tijd iemand had waar hij met vragen terecht kon en waardoor hij op weg geholpen kon worden.
We hebben op de rechtswinkel ook ooit een zaak van een vrouw met een claim van €5 ton gehad. Deze vrouw hebben wij vriendelijk verzocht om een advocaat in de arm te nemen.

Hoe heeft u uw tijd bij de rechtswinkel ervaren?
Ik vond het leuk om met de groep actief te zijn. Als rechtswinkel doe je iets goeds, je levert een nuttige bijdrage aan de maatschappij. In het begin vond ik het juridische erg interessant, later deed ik het meer om mensen te helpen en om me als bestuurslid in te kunnen zetten voor het reilen en zeilen en de toekomst van de rechtswinkel.

Waar heeft u in uw tijd bij de rechtswinkel het meest aan gehad?
Elke cliënt is anders. De een is zakelijk, de ander emotioneel, laag- of hoogopgeleid, etc. Ook elke rechtswinkelmedewerker is anders. Je leert uiteindelijk van iedereen weer iets anders. Mijn rechtswinkelwerk heeft alle verwachtingen overtroffen.
Het bestuurswerk heeft ook invloed gehad op mijn verdere loopbaan. Ik vond de sollicitatierondes altijd erg leuk en ik ben erachter gekomen dat ik het begeleiden van medewerkers en de sollicitatieprocedures erg interessant vind. Dit heeft me dan ook mede op het spoor van recruitment gezet.

Wat zou u graag aan de huidige rechtswinkeliers willen meegeven?
Dat ze goed bezig zijn en dat ze er vooral alles uit moeten halen. Ga mee met de borrels en de sociale activiteiten. Geniet ook van het inhoudelijke, stort je erop en zorg dat je het maximale eruit haalt.