Ga naar de inhoud

Illegaal downloaden; niet te filmen

Illegaal downloaden; niet te filmen
Even een filmpje downloaden om je zaterdagavond te vullen of nog snel de nieuwste aflevering van je favoriete serie kijken, omdat deze nog niet op Netflix is verschenen?
Misschien riskeer je daar een forse boete mee. Dutch Filmworks, een filmdistributeur, heeft namelijk vorige maand bekend gemaakt dat ze vanaf dit najaar illegale downloaders willen gaan aanpakken. Wie dan nog een film van hen download en hierop wordt betrapt, kan een schikkingsvoorstel in de brievenbus verwachten.

Door illegaal een film van iemand te downloaden, schend je diens auteursrecht.
Een auteursrecht, oftewel copyright, is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst om dit werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Hierdoor kan een derde niet zomaar aan de haal gaan met het originele werk van iemand anders. De rechthebbende van dit auteursrecht is, in beginsel, dan ook de enige die zijn werk mag verspreiden. Vaak verleent/verkoopt de eigenaar van zo’n recht dit aan bijvoorbeeld een filmmaatschappij, zoals Dutch Filmworks. Zij mogen de betreffende film dan uitgeven en hier de dvd’s en dergelijke van verkopen. Ook diensten als iTunes, Netflix en Spotify kopen hun muziek, films en series in bij de producenten of betalen royalty’s aan de artiesten. Wie bij hen downloadt of streamt, doet dat dus legaal. Voor het gemak zal ik het in de rest van dit artikel enkel hebben over films en niet over andere werken.

Lange tijd is het voor privégebruik illegaal downloaden van films toegestaan geweest in Nederland; wij waren hierin ook een uitzondering. In 10 april 2014 bepaalde de hoogste Europese rechter, het Europese Hof van Justitie, echter dat de Nederlandse wetgeving in strijd is met de Europese auteursrechtrichtlijn: het voor privégebruik downloaden mag dus niet. Ook het streamen van films is verboden.

Als je een film illegaal download, gebeurt dit vaak via een torrent. Indien je deze torrents gebruikt, is je privacy niet beschermd en is je IP-adres te zien. Om dit IP-adres aan een specifieke persoon te linken, heeft Dutch Filmworks wel de medewerking van de internetproviders nodig; zij kunnen deze IP-adressen namelijk linken aan de adressen van hun klanten. De meeste internetproviders hebben al wel aangegeven niet zomaar mee te werken aan het verlenen van deze gevoelige informatie; dit zullen ze alleen doen indien er een concreet gerechtelijk bevel is.
De kans dat er zo’n bevel komt, is echter best groot. Vaak zullen de providers de gegevens alsnog moeten geven. Met als gevolg dat Dutch Filmworks uiteindelijk beschikt over de adressen die bij het betreffende IP-adres hoort.

Dan rijst natuurlijk de vraag op hoe men voor het illegaal downloaden kan worden gestraft. Het schenden van een auteursrecht valt in Nederland onder het civiel recht. Strafrechtelijke vervolging is dus niet mogelijk. Wel kan de eigenaar van het geschonden auteursrecht naar de rechter stappen om schadevergoeding te vorderen van degene die hun film illegaal heeft gedownload.
Ze zullen echter waarschijnlijk eerst proberen het probleem buiten rechte op te lossen. Indien u wordt betrapt op illegaal downloaden, kunt u in eerste instantie een brief van de filmmaatschappij op de mat verwachten met een schikkingsvoorstel. Als u het bedrag, genoemd in het schikkingsvoorstel, betaalt, zal de maatschappij niet naar de rechter stappen. De hoogte van dit bedrag zal niet zo hoog zijn als in Duitsland (waar bedragen rond de €800,- a €1.000,- heel normaal zijn), maar zal ook niet zo laag zijn als een paar tientjes. Het moet immers wel een afschrikkende werking hebben.

Natuurlijk kun je deze schikking ook weigeren. Filmmaatschappijen mogen niet direct boetes opleggen en alleen een voorstel voorleggen. Je loopt dan echter wel het risico dat er een rechtszaak tegen je zal worden aangespannen. Of de filmmaatschappijen dit zullen doen, hoe de rechter de hoogte van de geleden schade dan precies zal beoordelen en op wie de bewijslast rust (indien er bijvoorbeeld meerdere mensen hetzelfde IP-adres gebruiken) zal de praktijk moeten uitwijzen. Dus denk bij de volgende download twee keer na, zodat je niet je eigen boete download. Heeft u vragen over dit onderwerp, of heeft u een ander juridisch probleem? Kom dan gerust langs op een van onze spreekuren!

Auteur: Bauke Spoor

Wijkkrantartikelen

Augustus 2017 – Koop op afstand

December 2016 – Recht op rechtsbijstand

November 2016 – De juridische schenking en schenkbelasting

Oktober 2016 – Incassobureaus: kunnen deze blaffende honden ook bijten?

September 2016 – Problemen met keukenapparatuur? De ins en outs over productaansprakelijkheid en non-conformiteit

Augustus 2016 – Opzegging door de verhuurder… mag dat zomaar?

Mei 2016 – Drama op het vliegveld

April 2016 – De echtscheiding

Maart 2016 – Vaststellingsovereenkomst… En nu?

Februari 2016 – Een bron van ergenis; de tuin van de buren

Januari 2016 – De transitievergoeding

November 2015 – Waarom de Rechtswinkel is verhuisd

Oktober 2015 – Laat je niet uitmelken!