Ga naar de inhoud

“Ik wil iedereen dan ook meegeven om zo veel mogelijk betrokken te zijn bij alle – zowel informele als formele – activiteiten. Dit maakt je band met je collega’s sterker en zorgt ervoor dat je vrienden voor het leven overhoudt aan je rechtswinkeltijd”

Martijn van de Zand was bijna drie jaar werkzaam voor de Stichting Rechtswinkel Nijmegen-Oost. Gedurende deze periode heeft hij onder andere in de lustrumcommissie gezeten en gefungeerd als mentor voor nieuwe rechtswinkelmedewerkers. Tegenwoordig is hij werkzaam als advocaat-stagiair bij Bierman Advocaten te Tiel.

Via via bent u bij Stichting Rechtswinkel Nijmegen-Oost terecht gekomen. Desondanks bleek de rechtswinkel voor u een schot in de roos te zijn. Waar heeft u in uw tijd bij de rechtswinkel het meest aan gehad?
Naast het vergaren van kennis, heb ik enorm veel inzicht gekregen in de juridische dienstverlening, met name in praktische zin. Op de universiteit leer je namelijk niet hoe je met cliënten (op spreekuur) om moet gaan en hoe je de vragen van cliënten het meest bondig en concreet mogelijk kunt beantwoorden. Het feit dat je als rechtswinkelier ‘to the point’ moet zijn in de adviezen die je voor cliënten schrijft en dat je – om een dergelijk advies te kunnen schrijven – hierbij de kern van het probleem zo snel mogelijk moet zien te achterhalen in de gesprekken met cliënten, is mij tot op heden – en dus ook in het ’werkende leven’ – wel degelijk bijgebleven. Daarnaast laat een jarenlange inzet voor een organisatie als de rechtswinkel maatschappelijke betrokkenheid zien, hetgeen in de periode na je studententijd uiteraard voordelen oplevert. De rechtswinkel heeft mij, vooral gelet op het praktische aspect van de juridische dienstverlening, een mooie basis geboden.

Uiteraard roepen niet enkel de door u opgedane kennis en geschreven adviezen weemoed bij u op. Wat is uw beste herinnering aan de Rechtswinkel?
Dat zijn in het bijzonder de momenten met mijn rechtswinkelcollega’s. Naast de vele formele activiteiten (met name de vergaderingen), bestond immers genoeg mogelijkheid om op informele wijze een band op te bouwen met mijn collega’s. De vele borrels na afloop van de vergaderingen én het befaamde rechtswinkelweekend hebben ervoor gezorgd dat ik een goede band heb overgehouden met mijn rechtswinkelcollega’s. Deze informele momenten met de Rechtswinkelcollega’s zijn niet alleen ontzettend leuk, maar zorgen ook voor een prettige sfeer, waardoor de ‘rechtswinkeltrein’ ongestoord door kan blijven denderen.

U benadrukt dus de momenten met uw rechtswinkelcollega’s. Kunt u beschrijven wat voor een rechtswinkelier u was?
Ik heb mij erg betrokken gevoeld bij de rechtswinkel en met veel plezier onze cliënten verder geholpen. Daarnaast ben ik graag een teamplayer in de ruimste zin van het woord. Hierdoor heeft de rechtswinkel mij, ook op het sociale vlak, veel gebracht. Ik was altijd aanwezig bij de borrels en was dan vaak de laatste die vertrok. Daarnaast was ik ook lid van de Lustrumcommissie, waarmee wij zorg hebben gedragen voor het succesvolle VII-lustrum der Stichting Rechtswinkel Nijmegen-Oost. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik nu nog steeds veel contact onderhoud met het merendeel van de oud-medewerkers.

U heeft al met al een zeer leuke een leerzame tijd gehad bij Stichting Rechtswinkel Nijmegen-Oost. Wat zou u graag aan huidige rechtswinkeliers willen meegeven?
Mijn advies is om, zolang je studie het toelaat, zo lang mogelijk bij de rechtswinkel te blijven. Op deze manier doe je ervaring op, waar je later veel profijt van kan hebben. Het is niet alleen goed voor je maatschappelijke ontwikkeling, maar ook op sociaal vlak valt er, zoals ik reeds heb benadrukt, veel te halen bij de rechtswinkel. Ik wil iedereen dan ook meegeven om zo veel mogelijk betrokken te zijn bij alle zowel informele, als formele activiteiten. Dit maakt de band met je collega’s sterker en zorgt ervoor dat je vrienden voor het leven overhoudt aan je rechtswinkeltijd.