Ga naar de inhoud

Echt of nep; wat zegt het recht?

Iedereen is wel eens met namaakproducten in aanraking gekomen. Die ene hippe tas van die bekende ontwerper die voor wel een hele aantrekkelijke prijs online wordt aangeboden. Of die ene hele mooie jas die u al jarenlang wilt hebben, maar waarvan het logo toch nét iets anders lijkt op de foto. Helaas blijkt het dan vaak om neppe merkproducten te gaan. Wat nu als u het product toch heeft aangeschaft? Bent u dan strafbaar? En mag u het product dan zelf doorverkopen? In dit artikel neem ik u mee in de juridische wereld van namaakproducten en beantwoord ik deze vragen.

Ben ik strafbaar als ik namaakproducten koop?

Allereerst een geruststelling, want het kopen of in bezit hebben van nep-merkkleding is niet strafbaar. Als u bewust een namaakproduct heeft gekocht, is dat dus geen probleem.

Het kan ook voorkomen dat u ervan uitging dat u een echt merkproduct kocht, maar een nepproduct heeft ontvangen. Wanneer u een koopovereenkomst bent aangegaan, moet de verkoper u het product leveren dat hij aan u heeft beloofd. U kunt bijvoorbeeld denken aan een verkoper die op de markt het echte product heeft aangeprezen of een advertentie die deze schijn opwekt. In dat geval kunt u de verkoper hierop aanspreken en bijvoorbeeld uw geld terugvragen of eisen dat u het echte product krijgt geleverd.

Een goede tip om te beoordelen of een verkoper betrouwbaar is, is allereerst jezelf afvragen of iets “te mooi is om waar te zijn”. Wanneer een product wel heel goedkoop is, zal er als het goed is een belletje moeten gaan rinkelen. In zulke gevallen is het slim om op onderzoek uit te gaan en te zoeken naar ervaringen van andere mensen met deze verkoper. Daarnaast is het verstandig om te kijken of de verkoper aangesloten is bij een branchevereniging of keurmerk. Denk hierbij aan de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie. Hoewel dit niet gelijk iets zegt over de betrouwbaarheid van de verkoper, kunt u dan wel vaak gebruikmaken van een onafhankelijke geschillencommissie. Dit is een commissie die u kan helpen met uw geschil en daarbij een bindende uitspraak doet.

Wanneer ben ik wel strafbaar?

Daarentegen is het vervaardigen en verkopen van namaakproducten wél strafbaar. Het is bijvoorbeeld illegaal om als particulier nepproducten te koop aan te bieden via websites als Marktplaats of Bol.com. Wanneer de producten die aangeboden worden inbreuk maken op het intellectueel merkenrecht, het auteursrecht, de handelsnaam of het modellenrecht, wordt een boete van duizenden euro’s geriskeerd. Veel merken zetten speciale bureaus in om de doorverkoop van namaakproducten op te sporen en te onderzoeken. Wanneer zo’n bureau iets gevonden heeft, geeft het dit door aan een advocatenkantoor of het merk zelf, zodat er juridische stappen ondernomen kunnen worden.

Daarnaast hoeft het niet zo te zijn dat het merk op het namaakproduct staat. Bepaalde merken zijn ook al te koppelen aan een bepaalde vorm van een product. Denk hierbij aan kenmerken als kleur, verpakking of design. Vaak hebben merken dan niet alleen een patent op hun logo, maar ook op deze bepaalde vorm. Goede voorbeelden van een typerende vorm zijn onder andere de patronen die Louis Vuitton en Burberry vaak op hun producten hebben staan of de kenmerkende gekleurde tijgers van KENZO.

Ben ik ook strafbaar als ik het niet wist?

Maar, is iemand ook strafbaar als hij niet wist dat het een namaakproduct was? Het antwoord op deze vraag kan bevestigend beantwoord worden. Ook in dat geval is iemand strafbaar. Dit heeft te maken met de zogenoemde onderzoeksplicht. Deze plicht houdt in dat de verkoper moet onderzoeken of het product verkocht mag worden of niet. Dus ook wanneer u niet weet dat u een namaakproduct aan het verkopen bent, kunt u strafbaar zijn.

Kortom, het kopen van namaakproducten is niet strafbaar. Wanneer u onbedoeld namaakproducten heeft gekocht, kunt u de verkoper hierop aanspreken. Daarentegen is het doorverkopen van namaakproducten wel strafbaar. Wanneer u dit toch doet, heeft u grote kans om opgespoord te worden door een merk en riskeert u een dikke boete.

Dus… gaat u voor namaak of is geld voor u een bijzaak?!

Omdat elke situatie anders is, spelen persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol. De medewerkers van onze Rechtswinkel kijken graag met u mee naar uw situatie en mogelijkheden. Hebt u vragen over dit onderwerp of loopt u tegen dit probleem aan? Kom dan gerust langs tijdens ons spreekuur op maandag, woensdag of zaterdag, zodat wij u gratis van juridisch advies kunnen voorzien. Ook voor andere juridische problemen kunt u bij ons terecht. Hebt u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in één van onze artikelen? Schroom dan niet om dit aan ons te laten weten.

Auteur: Carlijn van Zijl