Ga naar de inhoud

Vermindering van arbeidsuren? Misschien heeft u recht op een transitievergoeding!

NIJMEGEN – Stel, John is op de snelweg tegen een spookrijder aangebotst. Hierdoor heeft hij ernstig hersenletsel opgelopen en is hij gedeeltelijk verlamd geraakt. John was een advocaat en werkte al 15 jaar met liefde bij hetzelfde advocatenkantoor. Als gevolg van het ongeluk werd zijn arbeidsovereenkomst beëindigd. Hij is zijn baan kwijt en daardoor voelt het alsof hij er alleen voor staat. Hij heeft hier immers zelf niet voor gekozen, en zal waarschijnlijk nooit meer werkzaam kunnen zijn als advocaat. Ook u kent vast wel iemand die te maken heeft gekregen met een dergelijk ontslag. Om te voorkomen dat een werknemer zoals John in de kou komt te staan na een ontslag, kan een werknemer sinds 1 juli 2015 aanspraak maken op een transitievergoeding. Een paar maanden geleden heeft de hoogste rechter in Nederland dit recht versoepeld, maar wat betekent deze verandering?

Een transitievergoeding is kortgezegd een geldbedrag waar John recht op heeft. De werkgever betaalt een vergoeding om het ontslag enigszins te kunnen compenseren en om hem op weg te helpen naar een andere, minder intensieve, baan. Als hij aanspraak wil kunnen maken op een dergelijke vergoeding moet John minstens twee jaar in dienst geweest zijn bij het bedrijf. Dit is hem wel gelukt met zijn 15 jaren dienst bij het advocatenkantoor. De belangrijkste voorwaarde is dat het initiatief voor ontslag bij de werkgever ligt.

Er geldt één uitzondering op deze regel: John zou ook recht hebben op een transitievergoeding als hij zelf ontslag neemt omdat zijn werkgever ‘ernstig verwijtbaar’ handelt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer Johns werkgever acties van hem verwacht die hij niet kan waarmaken vanwege het ongeluk. Een rechter zal steeds per geval aan de hand van alle belangrijke omstandigheden beoordelen of er in een bepaald geval sprake is van ‘ernstige verwijtbaarheid’ aan de kant van de werkgever. Deze term is zo algemeen, dat een werkgever en werknemer er vaak niet samen uit kunnen komen. In zulke gevallen hakt de rechter de knoop door.

Tot recent was het zo dat een transitievergoeding alleen werd toegekend als John volledig de laan uit werd gestuurd en niet meer op het advocatenkantoor mocht werken. De Hoge Raad vond dit niet kunnen en heeft hierop een uitzondering gemaakt. Stel dat John een ongeluk heeft gehad maar nog steeds kan werken. Alleen wordt hij nu in zijn arbeidsuren gekort, en wel met meer dan twintig procent., Hij heeft in dit geval vanaf nu ook recht op een transitievergoeding. De vermindering moet wel permanent zijn. Als het uiteindelijk toch op een ontslag uitkomt, dan heeft John nog steeds recht op de overige tachtig procent. Het is dus belangrijk dat John ook zijn rechten bij een arbeidsurenvermindering realiseert. Alle werknemers in Nederland genieten sinds kort betere bescherming tegenover de werkgever, het loont om daarvan te weten.

Hoe u het ook wendt of keert, een ontslag blijft een vervelende situatie. Gelukkig heeft de rechter dit ook ingezien en maken werknemers zoals John sinds september sneller aanspraak op een transitievergoeding. Indien John zo’n transitievergoeding wilt binnenslepen, kan hij altijd even binnenstappen bij Rechtswinkel Nijmegen-Oost voor juridisch advies.