Ga naar de inhoud

Brokken is dokken, of toch niet?

Waar schoonmaaksters vroeger particulier aan de slag gingen, zijn ze tegenwoordig steeds vaker werkzaam bij een schoonmaakbedrijf. Het inschakelen van een schoonmaakster gebeurt in dat laatste geval door het sluiten van een contract met dat bedrijf. Het ondertekenen van zo’n contract lijkt geen big deal. Maar, wat nou als uw schoonmaakster tijdens het afstoffen die peperdure vaas omstoot die zich al veertien generaties in uw familie bevindt?  Wie moet de kosten van die kapotte vaas betalen nu u een contract heeft afgesloten?

U zou denken ‘brokken is dokken’; dat hoef ik toch niet te betalen?! Dat is ook zo wanneer er niets over schade in het contract is afgesproken. Partijen mogen echter andere afspraken over schade maken. Hier maken schoonmaakbedrijven graag gebruik van. Wat wij vaak tegenkomen is dat schoonmaakbedrijven hun eigen aansprakelijkheid voor schade uitsluiten. U leest dan in het contract iets in de trant van: ‘wij zijn niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit een fout in onze diensten’. U blijft dan met de brokken zitten. Besluit u om een schoonmaakster in dienst te nemen, dan zal er dus voortaan een belletje moeten gaan rinkelen als u zoiets in het contract leest.

Wat kunt u in zo’n geval het beste doen? U hoeft die bepaling in het contract simpelweg niet te accepteren. Die vrijheid heeft u. U kunt een streep door dat stukje tekst halen en het contract aan het bedrijf terugsturen. Als het bedrijf geen reactie geeft, dan is die bepaling niet van toepassing. Mocht de schoonmaakster uw vaas tijdens het schoonmaken omstoten, dan zal het bedrijf de waarde van uw vaas moeten vergoeden. U staat in dat geval dus een stuk sterker. Gaat het bedrijf echter niet akkoord met het aangepaste contract, dan kunt u twee dingen overwegen. Allereerst kunt u aan het bedrijf laten weten dat u die bepaling in het contract wenst aan te passen. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u een minimumbedrag wil ontvangen als de schoonmaakster per ongeluk schade veroorzaakt. Dan krijgt u in ieder geval iets vergoed als de schoonmaakster uw vaas omstoot. Ten tweede kunt u besluiten om een ander schoonmaakbedrijf te zoeken. Uiteraard kiest u dan voor een bedrijf dat geen soortgelijke bepaling in het contract heeft staan.

Wat wij als burgers normaal vinden, is niet altijd de juridische werkelijkheid. Het oude spreekwoord ‘brokken is dokken’ is hier een goed voorbeeld van. Er is niets aan de hand als uw schoonmaakster goed werk levert. Maar, als er schade wordt veroorzaakt tijdens het schoonmaken, dan kan dat u duur komen te staan. Dit is dan vaak terug te leiden naar het contract. Let dus goed op wat u afspreekt.

Heeft u een dergelijk probleem of heeft u vragen over dit onderwerp, kom langs op een van onze spreekuren en wij proberen u verder te helpen.