Ga naar de inhoud

Moeilijkheden met hypotheek door BKR-registratie

Stel, u en uw partner zijn maanden op zoek naar jullie droomhuis en eindelijk hebben jullie het gevonden.  Jullie doen een bod en met goede hoop wachten jullie op het verlossende telefoontje. Die valt zeer tegen…

Tot jullie grote schrik krijgen jullie van verschillende banken te horen dat zij niet bereid zijn om jullie een hypotheek te verstrekken. De moed zakt jullie in de schoenen als u de reden hiervoor hoort: jaren geleden heeft u een rekening te laat betaald en dat staat nu geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). In dit systeem doen banken onderzoek naar betalingsachterstanden. Omdat u inderdaad een betalingsachterstand heeft gehad, kunnen u en uw partner de aankoop van jullie droomhuis wel vergeten.

Geen hypotheek door betalingsachterstand

Dit klinkt als een ‘worst case scenario’, maar in de praktijk komt dit steeds vaker voor. In 2017 gebeurde dit bij een koppel dat de financiering van hun huis niet rond kreeg door een BKR-registratie. De zaak ging over een vrouw die een rechtszaak aanspande tegen het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze organisatie is verantwoordelijk voor het bijhouden van het CKI. De mevrouw in kwestie had voor ongeveer € 350,00 aan kleding gekocht bij de webshop van de H&M. Door samenloop van nare omstandigheden heeft zij bepaalde rekeningen over het hoofd gezien. Toen dit haar eenmaal duidelijk werd, heeft zij alle facturen alsnog netjes betaald. Dit lijkt op het eerste gezicht een menselijke fout te zijn. Het zou in dit geval logisch zijn dat er na de betaling een streep onder wordt gezet. Toch bleek dit in de praktijk anders te gaan.

Begin 2017 zijn de regels voor een BKR-registratie aangescherpt. Vanaf dat moment worden alle betalingsachterstanden vanaf € 250,00 geregistreerd in het CKI. Zo’n registratie blijft meestal vijf jaar staan. Wie eenmaal met een betalingsachterstand in het BKR-register belandt, heeft een probleem. Toen deze mevrouw in 2017 met haar partner een huis wilde kopen, was het voor hen onmogelijk een bank te vinden die een hypotheek wilde verstrekken. Maar liefst zes banken wezen de hypotheekaanvraag af. Omdat het hele proces inmiddels al vrij lang had geduurd, gaf de verkoper van het huis aan dat de vrouw en haar partner nog een week de tijd zouden krijgen om de financiering rond te krijgen.

Kort geding 

De vrouw besloot een kort geding aan te spannen tegen het BKR. Een kort geding is een verkorte procedure voor zaken met een spoedeisend belang. Omdat de vrouw en haar partner slechts een week hadden om de financiering rond te krijgen, werden zij toegelaten tot deze rechter. Zij eisten dat de registratie in het CKI werd verwijderd, zodat de hypotheek alsnog kon worden afgesloten. Zij voerde aan dat het onredelijk was om de registratie nog in stand te houden.

Tijdens de rechtszaak maakte de rechter een afweging tussen de belangen van de vrouw en haar partner, en de belangen van het BKR. De rechter oordeelde uiteindelijk dat de betalingsachterstand gering was en bovendien al heel lang geleden had plaatsgevonden. Het belang van de vrouw om de registratie uit het CKI te verwijderen woog zwaarder dan het belang om deze in stand te houden.

Belangenafweging

Deze uitspraak toont aan dat een negatieve BKR-registratie heel vervelend is, maar dat er zeker iets aan gedaan kan worden. Een BKR-registratie kan, zoals in dit geval, namelijk erg onredelijk zijn. De negatieve gevolgen die worden ondervonden van de registratie moeten worden afgewogen tegen de belangen die erbij gediend zijn om de registratie in stand te houden. Mocht u dus ooit voor een soortgelijke situatie komen te staan, onthoudt dan dat er zeker stappen zijn die u kunt zetten. Laat uw droomhuis niet varen door een BKR-registratie!

Omdat elke situatie anders is, spelen persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol. De medewerkers van onze Rechtswinkel kijken graag met u mee naar uw situatie en mogelijkheden. Hebt u vragen over dit onderwerp of loop u tegen dit probleem aan? Kom dan gerust langs tijdens ons spreekuur op maandag, woensdag of zaterdag zodat wij u van gratis juridisch advies kunnen voorzien. Ook voor andere juridische problemen kunt u bij ons terecht. Hebt u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in een van onze artikelen? Schroom dan niet om dat aan ons te laten weten.