Ga naar de inhoud

Rechtswinkel Nijmegen-Oost: Oh, op die fiets!

Het verbod op het gebruik van je mobiele telefoon op de fiets, oftewel het ‘whatsappverbod op de fiets’ gaat aanstaande 1 juli van kracht. Mag je dan nog wel bellen, naar muziek luisteren of navigeren?

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft afgelopen jaar fietsend Nederland in oproer gebracht met haar nieuwe besluit: “Uitbreiding verbod vasthouden mobiele telefoon in het verkeer”. Dit is sinds 2002 al verboden voor automobilisten, bromfietsers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen. Vanaf 2009 is het ook voor snorfietsers verboden. Nu, tien jaar later, gaat dit verbod ook gelden voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor. De automobilisten onder ons zijn hiermee al bekend en kennen de slimme trucjes om dit verbod te omzeilen: bluetooth, een carkit en soms zelf apps op het scherm in de auto. Zijn er ook trucjes voor op de fiets?

Uitbreiding van het vasthoudverbod

Vroeger, in de tijd voor internet op mobiele telefoons, was het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets geen groot gevaar. Toentertijd kon een telefoon alleen bellen en sms’en. Tegenwoordig heeft nagenoeg iedereen een smartphone en zijn we continu online. Even een appje in de groepsapp, snel het nieuws lezen of de nieuwe stories op Instagram bekijken: de verleiding is groot. Wanneer je met je telefoon bezig bent, raak je afgeleid van het verkeer. Je kijkt dan naar je scherm in plaats van de weg en ook met je gedachten ben je ergens anders. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel meer elektrische fietsen op de weg, die veel harder gaan dan gewone fietsers en dus ook grotere ongelukken kunnen veroorzaken. Voeg aan dit recept dan ook nog eens de grote groep (telefoonverslaafde) kinderen en jongeren toe die zich alleen fietsend door de stad kunnen bewegen en het gevaar is gecreëerd. De gedachte achter het vasthoudverbod is dan ook heel begrijpelijk en het beoogde doel erg gewenst. Hiervoor kon de politie fietsers met een telefoon in de hand alleen beboeten wanneer deze het verkeer hinderden of in gevaar brachten. Na invoering van het verbod kan de politie fietsers al beboeten voor het enkel vasthouden van de mobiele telefoon en daarmee eventuele ongelukken voorkomen. Hierop komt ook nog eens een forse boete: €95,-. Door het verbod niet alleen door te trekken naar fietsers maar ook naar trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor, wordt er een duidelijke lijn getrokken: als je een voertuig in het verkeer bestuurt, dien je geen telefoon vast te houden.

Mobiele telefoon

Naast de uitbreiding van het vasthoudverbod naar alle bestuurders in het verkeer, breidt de minister ook de term ‘mobiele telefoon’ uit. Degene die dachten dit nieuwe verbod te kunnen ontlopen door heel slim voortaan een tablet mee de fiets op te nemen hebben pech: het vasthoudverbod geldt voor alle mobiel elektronische apparaten. Mobiele telefoons, tablets, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, navigatieapparaten en nog veel meer mobiele elektronische apparaten vallen onder dit verbod.

Vasthouden vs. gebruiken

Het verbod op het gebruik van een mobiele telefoon richt zich alleen op het vasthouden van een mobiele telefoon. Er zijn geruchten geweest dat het zelfs om het gebruik van de telefoon zou gaan, maar omdat dit zo moeilijk af te bakenen is, wordt voorlopig alleen het vasthouden verboden. Wanneer ook het bedienen strafbaar zou zijn, dan zou je ook niet meer nieuwe routes van je navigatie kunnen accepteren om files te vermijden of andere gewenste verrichtingen. Natuurlijk blijven bestuurders die evident gevaarlijke situaties veroorzaken door het bedienen van de mobiele elektronische apparaten wel strafbaar. Daarnaast mogen bestuurders ook nog steeds hun smartwatches bedienen of via het knopje aan de koptelefoon een oproep beantwoorden of de muziek bedienen. Ook is het nog mogelijk voor de fietsers om hun telefoon in een stuurhouder te klikken, zodat ze alsnog kunnen navigeren naar hun bestemming en fietsers niet allemaal massaal gaan verdwalen vanaf 1 juli!

Kortom: fietsers, wees niet gevreesd. Je zult nog kunnen bellen op de fiets door middel van oortjes, je kunt je muziek nog afspelen met het knopje op je koptelefoon en ook navigeren blijft mogelijk wanneer je je telefoon in een houdertje klikt. Het vasthouden is dus niet meer toegestaan, sterker nog, daar komt een boete van €95,- op te staan. Laat die telefoon dus in je zak zitten, dan hou je meer geld over voor een extra ijsje deze zomer en heb je minder kans op het aanrijden van de buurjongen!

Omdat elke situatie anders is, spelen persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol. De medewerkers van de Rechtswinkel kijken graag met u mee naar uw situatie en mogelijkheden. Hebt u vragen over dit onderwerp of loopt u tegen dit probleem aan? Kom dan gerust langs tijdens het spreekuur op maandag, woensdag of zaterdag zodat wij u gratis van juridisch advies kunnen voorzien. Ook voor andere juridische problemen kunt u bij ons terecht. Hebt u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in één van onze artikelen? Schroom dan niet om dit aan ons te laten weten.

Auteur: Nienke ten Donkelaar