Ga naar de inhoud

Faillietverklaring: cadeaukaarten in de prullenbak?

Het is u vast niet ontgaan dat Intertoys vorige maand failliet is verklaard. Nijmegen kende maar liefst vier filialen. Toen het nieuws naar buiten kwam was het een drukte van jewelste in de winkels: iedereen kwam nog gauw zijn cadeaukaarten verzilveren uit angst dat deze straks ongeldig zouden zijn. Wie nog cadeaubonnen had, moest er snel bij zijn. De curatoren hadden namelijk de klanten na de faillietverklaring nog één weekend gegeven om hun cadeaukaarten in te wisselen. Er werd gezegd dat als er dan niet werd ingewisseld, de cadeaukaarten de prullenbak in konden.

Extra inkomen kan Intertoys op dit moment goed gebruiken, zult u denken. Een cadeaubon levert Intertoys nu echter niets op; uw cadeaukaart vertegenwoordigt namelijk geen geld. Het is een zogenaamde ‘vordering aan toonder’.Dit betekent kort gezegd dat Intertoys een schuld heeft bij u. Heeft u een cadeaukaart, dan bent u voor het bedrag van de kaart schuldeiser. U kunt die schuld innen door de kaart in te leveren bij de betreffende winkel. Door de kaart in te wisselen voor een product van hetzelfde bedrag wordt de schuld afgelost.

Tijdens een faillissement blijft de schuld in principe bestaan. Normaal gesproken kunt u door een bericht aan de curator te sturen uw schuld aanmelden. U moet hierbij wel bewijs – bijvoorbeeld een kopie van de bon – meesturen. Als er genoeg geld beschikbaar is, kunt u het bedrag van de schuld mogelijk terugkrijgen.

Het komt echter vaak voor dat van tevoren duidelijk is dat er veel te weinig geld beschikbaar is om alle schulden te voldoen. Alleen de ‘grote schuldeisers’, zoals de bank en de Belastingdienst, krijgen nog wat. U als consument heeft in dat geval pech en kunt waarschijnlijk fluiten naar uw geld.

Waarschijnlijk was dit ook bij Intertoys het geval. Toch heeft de curator besloten om consumenten een weekend de tijd te geven om hun cadeaubonnen alsnog in te wisselen. De curator is niet verplicht om dit te doen. Waarschijnlijk heeft de curator dit besloten om de kans op een doorstart te vergroten, maar zeker is dit niet. Wat wel zeker is, is dat veel mensen nog gebruik hebben gemaakt van dit ‘cadeautje’ van de curator. De winkels werden in dit weekend namelijk heel druk bezocht, wat in enkele gevallen zelfs tot relletjes leidde.

Inmiddels is bekend geworden dat Intertoys inderdaad een doorstart gaat maken. Een Portugese investeerder zal een groot deel van de winkels overnemen. De naam Intertoys blijft behouden. Wel wordt het bedrijf erachter opnieuw opgericht, zodat Intertoys wat dat betreft met een schone lei kan beginnen. Voor de consument met een cadeaubon is dat slecht nieuws. De schuld, verbonden aan de bon, gaat namelijk niet mee over op het nieuwe Intertoys. Voor u betekent dat dus dat uw cadeaubon definitief de prullenbak in kan.

Kortom, een cadeaukaart is een leuk aardigheidje voor iemand die een feestje viert. Maar als een winkel failliet gaat, verliest zo’n kaart al snel zijn waarde. Gelukkig blijft na het faillissement de Intertoys in Dukenburg open, maar die cadeaubon? Die kunt u weggooien.

Auteur: Stijn Bouwmeister & Sanne van der Aart