Ga naar de inhoud

Een juridische kater, nog vervelender dan hoofdpijn

De voorjaarsvakantie is weer aangebroken! Velen trekken hun piratenpak of prinsessenjurk uit de kast om carnaval te vieren. Andere mensen ontvluchten juist het carnavalsfeest en trekken naar de sneeuw.

Waar men ook heengaat, reden voor een feestje is er hoe dan ook. Dagenlang neemt men deel aan optochten en kroegentochten of zingt men na een lange dag skiën in de Alpen mee met de gekste après-ski hits. Zowel bij het carnavalsfeest als bij de après-ski worden de nodige biertjes, wijntjes en mixdrankjes genuttigd. Dry January is officieel voorbij. Het enige waar men zich tijdens het feesten zorgen om maakt, is hoe groot de kater de volgende dag zal zijn. Maar ach, dat zijn zorgen voor later. Men staat er waarschijnlijk niet bij stil dat (overmatig) alcoholgebruik ook juridische consequenties met zich mee kan brengen. In dit artikel worden een aantal situaties besproken en wordt uitgelegd hoe alcoholgebruik daar juridisch invloed op heeft.

Van het ene feestje door naar het andere

Hoewel het ’s avonds vaak laat kan worden, staan echte carnavalsvierders zoals Max en Nabil ’s ochtends alweer vroeg op voor de eerste optocht. Door de vermoeidheid slaat de alcohol snel in en beide (meerderjarige) jongens zijn tegen het einde van de middag aangeschoten. Onderweg met de fiets naar een volgend feestje worden ze staande gehouden door de politie wegens rijden onder invloed. Max en Nabil hadden verwacht dat het wel goed zou zitten, zolang ze niet met alcohol op auto zouden rijden. Het is echter ook strafbaar om als fietser te rijden onder invloed. Als fietser mag je ongeveer twee glazen alcohol drinken. Als je meer drinkt dan dat, kan je een boete van €100,- opgelegd krijgen. Wanneer je daarnaast ook nog eens gevaarlijk rijgedrag vertoont, kan de straf zwaarder uitvallen.

Het rijden onder invloed moet worden onderscheiden van het openbare dronkenschap. Wanneer Max en Nabil te veel hebben gedronken om nog te mogen rijden, betekent dat niet zij ook in staat van dronkenschap verkeren. Wanneer beide jongens dronken zouden zijn en zich asociaal of vervelend gedragen op straat, maken zij zich schuldig aan openbaar dronkenschap. In dat geval kan er een boete van ongeveer €400,- opgelegd worden, maar het is ook mogelijk dat er een korte gevangenisstraf volgt.

Dat was een duur biertje

Na een lange dag op de latten besluiten Meike en haar vrienden dat het tijd is voor de après-ski. Na de nodige drankjes is Meike flink dronken. Ze hoort een van haar lievelingsnummers en gooit uit enthousiasme haar glas bier in de lucht. Het glas raakt gelukkig niemand, maar kort daarna verzwikt een mevrouw haar enkel doordat ze op het glas stapt.

In deze situatie wordt er schade veroorzaakt doordat er een zogeheten onrechtmatige daad wordt gepleegd. In principe is degene die een onrechtmatige daad pleegt aansprakelijk voor de ontstane schade. Meike geeft aan dat het helemaal niet haar bedoeling was en dat het nooit was gebeurd als ze niet gedronken had. Dit argument verandert niets aan de situatie dat van Meike een schadevergoeding kan worden gevraagd door de gewonde mevrouw. Wanneer je onder invloed van alcohol bent, ben je volgens de wet (tijdelijk) geestelijk gestoord. Zelfs in die toestand is een onrechtmatige daad nog toe te rekenen. Het is immers haar eigen schuld, nu zij degene was die te veel heeft gedronken. Meike komt dus niet onder het betalen van een schadevergoeding uit door te stellen dat ze dronken was.

’s Avonds een vent, ’s ochtends een vent

De laatste carnavalsavond besluit Hans nog even flink de bloemetjes buiten te zetten, ondanks dat hij de volgende ochtend weer vroeg op het werk moet verschijnen. Na de hele nacht doorgehaald te hebben, verschijnt Hans ’s ochtends dronken op het werk. Zijn werkgever merkt het direct, wordt ontzettend boos en deelt Hans mede dat hij op staande voet is ontslagen. Hans beseft nauwelijks wat er is gebeurd. Mag zijn werkgever hem om die reden op staande voet ontslaan?

Ontslag op staande voet is het meest ingrijpende middel van een werkgever. Er moet om die reden sprake zijn van een dringende reden voor ontslag. Een enkele keer dronken op het werk verschijnen vormt voor de meeste beroepen nog geen dringende reden. Pas wanneer Hans meerdere keren beschonken aan het werk gaat, is het de werkgever toegestaan om hem op staande voet te ontslaan, mits hij daarvoor is gewaarschuwd. Wanneer Hans zich echter op de betreffende dag ook nog eens zou misdragen ten opzichte van een collega, mag de werkgever Hans in beginsel wel op staande voet ontslaan.

Geniet, maar drink met mate

Tijdens de voorjaarsvakantie zal er in ieder geval goed gefeest worden! Niettemin is het van groot belang om goed op jezelf en op anderen te letten. Hoewel alcohol over het algemeen als iets gezelligs wordt gezien, kan (overmatig) alcoholgebruik verschillende juridische consequenties met zich meebrengen. Het is dus verstandig om goed op je alcoholconsumptie te letten, maar vergeet daarnaast ook niet te genieten!

Auteur: Simone Hendriks

Omdat elke situatie anders is, spelen persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol. De medewerkers van Rechtswinkel Nijmegen-Oost kijken graag met u mee naar uw situatie en mogelijkheden. Hebt u vragen over dit onderwerp of loopt u tegen dit probleem aan? Kom dan gerust langs tijdens het spreekuur op maandag, woensdag of zaterdag zodat wij u gratis van juridisch advies kunnen voorzien. Ook voor andere juridische problemen kunt u bij ons terecht. Hebt u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in één van onze artikelen? Schroom dan niet om dit aan ons te laten weten.