Ga naar de inhoud

De gevolgen van het coronavirus voor de werkplek

Iedere vijf minuten hoort of leest u er weer iets nieuws over: het coronavirus. Scholen zijn gesloten, supermarkten worden leeggekocht en vliegreizen worden geannuleerd. Maar wat voor gevolgen heeft het coronavirus nu voor uw werkplek?

Het coronavirus houdt Nederland de laatste weken flink bezig. Iedere dag raken meer mensen besmet en heeft het meer effect op ons dagelijks leven. De overheid heeft inmiddels ingrijpende maatregelen genomen. Burgers worden bijvoorbeeld opgeroepen om onnodig sociaal contact te vermijden. Deze tijden brengen ook gevolgen voor de werkvloer met zich mee. Welke maatregelen worden van uw werkgever verwacht? Heeft u recht op loondoorbetaling wanneer u minder kan werken? Wat gebeurt er met uw inkomen als u besmet raakt?

De werkgever en zijn zorgplicht

In Nederland heeft de werkgever een zorgplicht. Dit betekent dat een werkgever verplicht is zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Deze zorgplicht kan op veel verschillende manieren worden ingevuld. In het licht van het coronavirus kan dit betekenen dat werkgevers hun werknemers zo goed mogelijk moeten informeren over de mogelijke gevaren van het virus op de werkvloer. Daarnaast mag er van de werkgever verwacht worden dat er voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen worden, bijvoorbeeld door zo veel mogelijk werknemers thuis te laten werken om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Als u in een omgeving werkt waar u grote kans op besmetting loopt, mag u bijvoorbeeld ook van uw werkgever vragen beschermingsmateriaal aan te bieden.

Minder uren, minder betaald?

Door de uitbraak van het coronavirus kan het voorkomen dat u minder uren werkt dan afgesproken in uw arbeidsovereenkomst. Om te voorkomen dat u hierdoor inkomen verliest, heeft de overheid op 17 maart 2020 een nieuwe regeling aangekondigd: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging van Werkbehoud (NOW). Deze noodmaatregel zorgt ervoor dat werkgevers een tegemoetkoming in loonkosten kunnen aanvragen en zo hun werknemers kunnen blijven doorbetalen. Heeft u een flexibel contract? Ook dan kan deze tegemoetkoming aangevraagd worden. Of de regeling ook voor u geldt, kunt u het best navragen bij uw werkgever. Werkgevers moeten zelf de aanvraag indienen bij het UWV, werknemers hoeven hierbij niets te doen. De aanvraag geldt voor een periode van drie maanden en kan eenmalig met nog eens drie maanden verlengd worden. Dat u door de uitbraak van het coronavirus minder kan werken, heeft dus in principe niet veel gevolgen voor uw inkomen.

Zorg- en calamiteitenverlof

Nu kinderopvangcentra en scholen gesloten zijn, zullen veel werknemers de opvang van hun kinderen op een andere manier moeten regelen. Hierdoor kunt u in de problemen komen met uw beschikbaarheid voor uw werk. Als het u echt niet lukt om opvang te regelen, zijn er verschillende mogelijkheden. Als het noodzakelijk is voor de opvang van uw kinderen, kunt u calamiteitenverlof opnemen. Dit verlof kan hooguit een aantal dagen duren, maar voor die dagen wordt het loon gewoon doorbetaald. Mocht het daarna nog steeds niet lukken om opvang voor uw kinderen te regelen, dan kunt u aan uw werkgever voorleggen om te werken op verschoven tijden of om werk en opvang te combineren.

Is uw kind of een ander familielid ziek en bent u genoodzaakt deze persoon te verzorgen, dan kunt u kortdurend zorgverlof aanvragen. Tijdens een kortdurend zorgverlof heeft u recht op 70% van uw loon. Kortdurend zorgverlof duurt maximaal tweemaal het aantal uur dat u per week werkt.

Loondoorbetaling bij ziekte

Heeft u zelf verkoudheidsklachten of andere symptomen van het coronavirus, dan wordt het u aangeraden thuis te blijven en afstand tot andere mensen te houden. Als u ziek bent, gelden de normale regels bij ziekte. U moet zich ziek melden en u aan de verdere procedures houden die bij uw werkgever gelden. Uw loon zal in ieder geval tot een percentage van 70% worden doorbetaald. Hierbij ontvangt u ten minste het minimumloon.

Dezelfde regels gelden als u samenwoont met patiënten met het coronavirus, in een risicogebied bent geweest of verkoudheidsklachten of koorts heeft. Als het nog mogelijk is om thuis te werken, wordt van u verwacht dat u aan het werk blijft. Is thuiswerken niet mogelijk, dan is er sprake van loondoorbetaling wegens ziekte. In principe wordt uw loon niet doorbetaald wanneer u uit angst voor het coronavirus weigert op uw werk te verschijnen.

De gevolgen van het coronavirus voor uw werkplek

Het zijn onzekere tijden, maar in de meeste gevallen zal de uitbraak van het coronavirus geen verregaande gevolgen voor uw inkomen hebben. Ook bij ziekte heeft u recht op loondoorbetaling. Bovendien heeft de werkgever de plicht zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. In deze tijden, waar veiligheid en gezondheid voorop staan, is het niet alleen belangrijk dat de werkgever een veilige omgeving creëert, maar dat iedereen een steentje bijdraagt. Zorg goed voor uzelf en pas een beetje op elkaar. Of dat nu thuis is of op het werk.

Auteur: Britta van Bussel