Ga naar de inhoud

iMacs voor een prikkie: te mooi om waar te zijn?

Van huisjesmelkers tot illegaal downloaden en van stagevergoedingen tot DUO. Studenten komen het recht overal tegen. Op ANS-Online geeft Rechtswinkel Nijmegen-Oost maandelijks uitleg over juridische zaken waar studenten mee te maken krijgen. Dit keer: prijsfouten in webshops.

Je ziet een spotgoedkope iMac in de webwinkel van MediaMarkt en klikt snel op bestellen. Wat een geluk! De computer wordt naar je toegestuurd en dolblij pak je het pakket uit. De computers van Apple zijn namelijk erg prijzig. Althans, normaal gesproken dan. Door een fout in de webwinkel van MediaMarkt waren de iMacs begin juli voor een prikkie te koop. Waar een nieuwe iMac normaal gesproken een slordige € 2.000 kost, konden consumenten ze op dat moment voor slechts € 2,19 bestellen. Het bleef daar niet alleen bij, de iMacs werden ook daadwerkelijk geleverd. MediaMarkt eist nu dat de kopers de iMacs terugsturen of alsnog het volle pond betalen. Een aantal kopers weigert dit, omdat de koop in hun ogen definitief is. Maar is dat wel zo?

Kennen we dit verhaal niet al ergens van?

Het is niet voor het eerst dat een dergelijke situatie zich voordoet. In 2017 was er een soortgelijke situatie gaande bij Leen Bakker. De woonwinkel had per ongeluk een hoogslaper ter waarde van € 319 voor een spotprijs van € 24 in de webshop staan. In 2006 bood postorderbedrijf OTTO een Philips LCD-televisie aan voor € 99, terwijl deze televisie destijds nieuw al snel een paar duizend euro kostte. In beide kwesties weigerden de verkopers de spullen te leveren en besloten de kopers naar de rechter toe te stappen. De rechter oordeelde dat de ondernemers de hoogslapers en televisies niet hoefden te leveren aan de kopers. Een belangrijk verschil in het geval van de iMacs is echter dat de computers ook echt zijn geleverd. Een aantal kopers meent daarom dat er sprake is van een geldige koopovereenkomst.

Hoe komt een koopovereenkomst tot stand?

Een koopovereenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding van dit aanbod. In deze situatie heeft MediaMarkt iMacs aangeboden voor € 2,19 en dit aanbod is door verschillende consumenten aanvaard. Voor een geldig aanbod en een geldige aanvaarding is echter vereist dat de wil en de verklaring van de verkoper en koper overeenstemmen. Aan de kant van de koper levert dit in dit geval geen problemen op. Deze wilde namelijk een iMac kopen voor € 2,19 en heeft dit zo verklaard door de computer te bestellen in de webwinkel. Aan de kant van MediaMarkt is er wel een probleem. MediaMarkt wilde de iMacs helemaal niet verkopen voor € 2,19, maar heeft dit wel verklaard door de computers voor deze prijs in de webwinkel aan te bieden. Het aanbod van de MediaMarkt is daarom niet geldig.

Is het daarmee dan klaar?

Onder omstandigheden kan MediaMarkt toch gebonden zijn aan het onjuiste aanbod. Dit is het geval wanneer de kopers van de iMacs er op mochten vertrouwen dat €2,19 de juiste prijs was. Vermoedelijk is dit hier niet het geval. Het verschil in prijs is dusdanig groot dat het voor de kopers die een iMac aanschaffen meteen duidelijk moet zijn dat het om een vergissing gaat. Dat de computers aan de kopers zijn geleverd, is niet relevant. Het vertrouwen van de kopers op de prijs van de iMacs moet namelijk zijn gebaseerd op omstandigheden die bekend waren toen zij de bestelling in de webwinkel plaatsten. Op dat moment wisten de kopers nog niet dat MediaMarkt de iMacs ook daadwerkelijk aan hen zou leveren.

Samenvattend

Waarschijnlijk zal de rechter ook in dit geval oordelen dat er geen geldige koopovereenkomst tot stand is gekomen tussen MediaMarkt en de kopers van de iMacs. MediaMarkt had nooit de bedoeling om de computers voor € 2,19 te verkopen. De kopers mochten er ook niet gerechtvaardigd op vertrouwen dat dit de juiste prijs was. Dat de iMacs uiteindelijk zijn geleverd, is niet relevant voor het tot stand komen van een koopovereenkomst. Spring dus niet meteen een gat in de lucht als een mooi product voor een ontzettend lage prijs op het internet staat. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit het vaak ook.

Auteur: Lieke Oosterveld