Ga naar de inhoud

14-jarige koopt een crossmotor, wat nu?

Stelt u zich eens een gezin voor. Jan en zijn vrouw Lisa wonen samen met hun 14-jarige zoon Lars in Nijmegen. Lars is van jongs af aan al gefascineerd door alles wat te maken heeft met auto’s en crossmotoren. Deze fascinatie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zijn vader is in zijn jonge jaren autocoureur is geweest. Samen sleutelen ze wel vaker aan oude auto’s en enkele crossmotoren.

Lars heeft al vaker aan zijn ouders gevraagd of hij een crossmotor mag kopen. Deze staat dan ook steevast op zijn verlanglijstje voor Sinterklaas en zijn verjaardag. Hoewel Jan en Lisa welvarend zijn, vinden zij het geen goed idee hun zoon een crossmotor cadeau te geven. Vooral Lisa is fel tegen, aangezien zij het maar een gevaarlijk ding vindt. ‘Eraan sleutelen is één ding, erop rijden iets heel anders.’ 

Op een dag fietst Lars langs de autodealer in het dorp en ziet een crossmotor in de etalage staan. Hij komt ’s avonds thuis en vertelt aan zijn ouders over de crossmotor. Weer geven zij aan dat ze het geen goed idee vinden om een crossmotor te kopen. De volgende dag fietst Lars opnieuw langs de autodealer en besluit hij naar binnen te lopen. Bij de garage is Lars welbekend; Jan en Lars komen wel vaker auto-onderdelen ophalen. Lars geeft aan dat hij de crossmotor wil kopen en hem graag thuis bezorgd wil hebben. Zijn vader zal hem dan meteen betalen. Een medewerker van de garage vindt het allemaal wel prima en geeft aan de crossmotor dezelfde avond nog langs te komen brengen.

Toestemming

Als de medewerker diezelfde avond bij Jan en Lisa voor de deur staat, zijn zij in alle staten. Jan en Lisa geven aan dat Lars helemaal geen toestemming had om de crossmotor te kopen en zeggen dat ze de crossmotor niet willen hebben. De medewerker geeft aan dat ze de koopprijs gewoon moeten betalen omdat Lars en de garage een koopovereenkomst hebben gesloten. Hoe zit dit nu?

Minderjarigen mogen volgens de wet pas overeenkomsten aangaan als zij toestemming hebben van hun ouders. Als deze regel strikt gehanteerd zou worden, zou dat tot een hoop problemen leiden. Dit zou betekenen dat een 14-jarige jongen dus ook niet even snel een boodschap kan doen in de supermarkt, aangezien hij ook dan een koopovereenkomst sluit. Daarom wordt ervan uitgegaan dat de minderjarige toestemming heeft als de handeling gebruikelijk is voor zijn leeftijd. Zo kan een 14-jarige jongen best een zakje snoep kopen in de supermarkt.

Zoals in het voorbeeld van Lars, is er een koopovereenkomst gesloten die niet gebruikelijk is voor een minderjarige. Het is namelijk niet gebruikelijk om als 14-jarige een crossmotor te kopen. Aangezien Jan en Lisa aangeven dat zij nooit toestemming hebben gegeven voor de aankoop en er niet achter staan, kunnen zij de koopovereenkomst vernietigen. Het vernietigen houdt in dat de koopovereenkomst ongeldig wordt verklaard. Het gevolg hiervan is dat de koopovereenkomst nooit heeft bestaan en zij de koopprijs niet hoeven te betalen.

Aangetekende brief

Stel dat uw kind dit doet, wat kunt u dan doen? Het vernietigen van de koopovereenkomst gebeurt door een aangetekende brief te sturen naar de verkoper. In die brief moeten de spullen staan die uw kind gekocht heeft, de datum waarop de aankoop plaats heeft gevonden, de leeftijd van uw kind, het feit dat er geen toestemming is gegeven voor de aankoop, dat de aankoop niet gangbaar is voor een kind van deze leeftijd en dat u de koopovereenkomst vernietigt. Op deze manier kunnen Jan en Lisa dus toch nog van de koop van de crossmotor af en kan vooral Lisa met een gerust hart slapen.

Auteur: Bart Jaspers