Ga naar de inhoud

“Je kunt meer dan je denkt!”

Een maand geleden interviewden wij Caspar Roes. Het interview verliep erg vlot en wij werden zeer enthousiast van Caspars positieve energie. Caspar was van september 2016 tot oktober 2018 juridisch medewerker bij de Rechtswinkel Nijmegen-Oost. Tevens is hij voorzitter geweest van de Rechtswinkel. Na het afronden van zowel de master Fiscaal Recht, als de master Notarieel Recht is hij aan de slag gegaan als belastingadviseur/fiscaal jurist bij Deloitte. Na een aangename eerste kennismaking  ging het interview van start. 

Hoe heb jij je eerste spreekuur ervaren, voldeed het aan je verwachtingen? En welke tips zou je willen geven aan nieuwe medewerkers?

Het eerste spreekuur vond ik ook meteen het leukste spreekuur. Ik merkte dat ik het super gaaf vond  om mensen juridisch bij te staan. Het gaf mij echt een kick als hetgeen dat ik aan een cliënt vertelde super waardevol bleek te zijn. De Rechtswinkel is erg professioneel, professioneler dan men van tevoren misschien verwacht. Ik kan mij nog goed herinneren dat we een gesprek hadden met onze mediator. Zij had vroeger zelf ook bij een rechtswinkel gezeten. Zij vertelde ons toen dat we het heel professioneel aanpakken bij de Rechtswinkel. Ik vond dat destijds heel normaal. Tijdens mijn huidige functie merk ik dat de teammeetings niet heel veel verschillen van een vergadering bij de rechtswinkel. Het kent eenzelfde structuur.

Een tip die ik mee zou willen geven aan nieuwe medewerkers is: vraag veel aan je mentor. Je mentor is echt de aangewezen persoon bij wie je terecht kan als je je niet op je gemak voelt tijdens een gesprek of iets niet goed begrijpt. Zelf vond ik het ook altijd erg leuk om mentor te zijn. Tijdens het mentortraject zag je mensen echt opbloeien. Daarnaast beseffen mensen vaak niet hoeveel kennis ze al in huis hebben en wat ze allemaal al kunnen.

Hoe heb je het voorzitterschap bij de rechtswinkel ervaren? Wat was een leuk en wat was een moeilijk moment?

ik dacht eigenlijk dat ik niet geschikt was voor een bestuursfunctie. Ik werd gevraagd door Luuk Hendriks. Hij is met mij gaan zitten – in toen nog Café Jos –  om duidelijk te maken dat het een goed idee zou zijn om te solliciteren voor het bestuur. Hij zag potentie, ikzelf toen nog niet. Uiteindelijk ben ik ontzettend blij dat ik deel heb uitgemaakt van het bestuur van de Rechtswinkel. Het voegt echt wat toe aan je rechtswinkeltijd, maar ook aan je studententijd in het algemeen. Zelf heb ik geen moeite gehad om het bestuur te combineren met mijn studie. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik in de knel kwam met studieverplichtingen. Vaak als je een tentamen had, kon het een en ander verzet worden. Daarnaast hield iedereen ook rekening met elkaar.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat de eerste keer de vergadering leiden niet spannend was. Nu moest iedereen naar mij luisteren, terwijl ik normaal gesproken al luisterend in de groep zat. Op een gegeven moment ging het voorzitten van vergaderingen heel natuurlijk. Later kreeg ik ook fijne reacties vanuit de groep. Een van de leukste momenten, vond ik dat ik voor het eerst moest koken voor het bestuur. Het was de bedoeling dat het nieuwe bestuurslid uitgebreid en lekker kookte, maar bij mij was dit totaal mislukt. Mijn hele rechtswinkeltijd werden hier nog grappen over gemaakt, ik heb dat lang moeten aanhoren. Daar was ik vaak zelf ook debet aan omdat ik deze anekdote deelde met nieuwe bestuursleden die het koken voor de eerste keer ook spannend vonden. Daarnaast vond ik de sollicitatiedagen erg leuk. Het was leerzaam om een keer aan de andere kant van de tafel te zitten. Door deze ervaring heb ik geleerd hoe sollicitanten over komen en wat daarbij belangrijk is. Zo kom je er dan bijvoorbeeld ook achter, dat het helemaal niet zo uitmaakt als iemand nerveus is bij een sollicitatiegesprek. 

Wat houdt je huidige functie precies in en hoe ben je daar terecht gekomen?

In eerste instantie heb ik specifiek gesolliciteerd op de MKB-praktijk. Ik vind het leuk om bij ondernemers aan tafel te zitten. Ik houd mij bezig met veel verschillende dingen, waaronder het adviseren van directeur-grootaandeelhouders. Er komt veel bij de functie kijken, mede door de grote hoeveelheid fiscale regelgeving. Tijdens mijn werk overleg ik veel met de Belastingdienst.

Ik had niet verwacht dat ik uiteindelijk zou gaan werken in het fiscale recht. Ik kon voor drie extra vakken en een grotere scriptie naast mijn master Notarieel Recht ook nog de master Fiscaal Recht afronden. Ik dacht bij mezelf; ik ben gek als ik het niet probeer. Ik dacht tijdens mijn studie altijd dat ik notaris zou worden, maar tijdens het laatste half jaar veranderde dat idee. Uiteindelijk vond ik fiscaal adviseren toch interessanter. Als notaris ben je minder bezig met het vrijblijvend nadenken met de klant. Als fiscalist kan ik op het gebied van adviseren beter mijn ei kwijt.  

Wat is iets dat je hebt geleerd bij de Rechtswinkel dat nu nog steeds van pas komt?

Ik heb een hele hoop geleerd van de Rechtswinkel. Met name uit de tijd dat ik voorzitter was. Tegenwoordig organiseer ik samen met een collega de vaktechnische overleggen en dat doe ik op dezelfde manier als hoe ik dat bij de Rechtswinkel heb geleerd en geoefend. Ik ben vorig jaar in maart afgestudeerd en in mei vorig jaar ben ik gestart bij Deloitte. Ik heb veel thuis moeten werken. Het is lastiger om in deze tijd een band op te bouwen met collega’s. Zodra je op kantoor mag komen, kan je makkelijker een praatje maken met of borrelen bij een kantoorgenoot. Als organisator van de overleggen houd ik de agenda bij en geef ik aan welke jurisprudentie en casusposities we gaan behandelen. Hierbij komt mijn ervaring van het leiden van de vergaderingen bij de Rechtswinkel goed van pas. 

Tot slot; welke activiteit van toen moet terugkomen? En heb je nog contacten onderhouden met andere rechtswinkeliers? 

De rechtswinkelactiviteit die ik het leukst vond was de borrel na de vergadering. Gewoon op dinsdagavond bij Faber het lekker uit de hand laten lopen! Ik heb meerdere contacten onderhouden met andere rechtswinkeliers. In ieder geval spreek ik Luuk, Felix en Bauke nog wel eens. Met Luuk ga ik zodra het weer kan naar een concert. Sommige mensen blijf je gewoon zien, ook al zit je niet meer met elkaar bij de Rechtswinkel.

Tot slot wil ik nog meegeven aan de andere Rechtswinkeliers: Doe jezelf niet tekort en solliciteer voor het bestuur, het is enorm leuk en leerzaam. Daarnaast moet je alles lekker op je af laten komen en vooral genieten van je tijd bij de Rechtswinkel. Het belangrijkste is, maak gewoon plezier! En onthoud; Je kunt meer dan je denkt. 

Auteurs: Yifrandy Sánchez Peralta, Jelmer Meerdink & Nina Vink