Ga naar de inhoud

“De Rechtswinkel is voor mijn gevoel zoveel meer.”

Enige tijd geleden interviewden wij Joyce ten Brinke. Joyce was van juni 2014 tot mei 2016 juridisch medewerker bij de Rechtswinkel Nijmegen-Oost. Zij heeft in 2015 ook de functie van penningmeester vervuld. Joyce heeft de master Burgerlijk Recht op de Radboud Universiteit afgerond en hierna is zij bij IJzer Advocaten in Nijmegen beland. Op het moment is zij hier werkzaam als advocaat en zij is gespecialiseerd in het vastgoedrecht. Na een aangename kennismaking konden we starten met het interview. 

Hoe heb jij je eerste spreekuur ervaren? Wat kan je nog vertellen over jouw eerste zaak en heb je een tip voor nieuwe rechtswinkeliers? 

Eerlijk gezegd, kan ik niet precies zeggen hoe mijn eerste spreekuur eruit zag. Wat ik nog wel weet is dat ik een hele fijne mentor had met heel veel ervaring binnen de rechtswinkel. Dat was dus erg fijn en daardoor voelde het veilig. Ik kon tijdens mijn eerste spreekuren makkelijk de kat uit de boom kijken en mij op mijn eigen tempo ontwikkelen. Ik vond het toch wel spannend en was wat stiller aan het begin tijdens de spreekuren. Ik had toen nog weinig ervaring. Op den duur werd dit natuurlijk beter. Eerst vond ik het schrijven van adviezen ook best wel pittig. Je denkt wel dat je weet hoe je dat moet doen, maar binnen de Rechtswinkel Nijmegen-Oost geldt er een bepaald format waar ik nog niet aan gewend was. Ik merkte dus wel echt dat ik daarin een leercurve kreeg en daarin goed werd begeleid door mijn mentor en mede-rechtswinkeliers. 

Aan het begin leef je ook met de gedachte dat je een bezoeker aan de rechtswinkel op dát moment moet helpen door een antwoord klaar te hebben. Mijn tip is dat je niet moet vergeten dat het niet erg is als je even dingen moet uitzoeken en niet meteen alle parate kennis bij de hand hebt. De parate kennis komt naderhand. 

Was de Rechtswinkel wat je had verwacht of zijn er toch dingen die je vooraf niet verwacht had?

Aan het begin vond ik het heel moeilijk om een beeld te vormen. Ik wist natuurlijk wel wat het principe was: gratis juridisch advies verlenen. Maar hoe dat er precies uitzag was voor mij nieuw. Mijn ervaring is dat de Rechtswinkel een groot warm bad was waar ik in terecht kwam en waar je werd opgevangen. Het was een hele veilige omgeving en ik voelde me ook gelijk zeer welkom, want iedereen lette ook op jou. Ik vond dat destijds verrassend en fijn. Wat ook leuk is, is dat ik een groot deel van mijn huidige vriendengroep bij de rechtswinkel heb ontmoet. 

Ik herinner me ook dat wij destijds erg lang konden vergaderen. Mensen gingen namelijk helemaal op in elkaars verhalen en het was altijd wel een hele drukke vergadering, waar iedereen wat te vertellen had. Het leuke was dan dat we daarna naar Café Jos gingen. Toen werden de Paulaners ook al veel gedronken. De borrels waren altijd super gezellig!

Ik heb tijdens mijn tijd bij de Rechtswinkel gemerkt dat Rechtswinkel Nijmegen-Oost meer is dan alleen werkervaring en iets om op je CV te zetten. De Rechtswinkel is voor mijn gevoel zoveel meer.

Jij hebt ook in het bestuur gezeten van de Rechtswinkel, eerst als algemeen bestuurslid, daarna als penningmeester. Had je altijd al een bestuursfunctie willen vervullen bij de rechtswinkel toen je begon als rechtswinkelier?

Mijn taak als penningmeester is inhoudelijk wat lastig om over te vertellen. Ik ben namelijk halverwege ingevlogen en had dus niet het volledige takenpakket. 

De reden dat ik toch in het bestuur ben gegaan, is dat er al een heel gezellig bestuur zat. Ik dacht: ‘ik ben gek als ik dit niet doe’. Ik vond het ook belangrijk om er zorg voor te dragen dat de Rechtswinkel een hechte groep bleef. Het heeft mij uiteindelijk heel veel gebracht en dat wilde ik de andere rechtswinkeliers ook meegeven. 

Het was heel leerzaam en je hebt de luxe dat je mensen om je heen hebt die al veel ervaring hebben. Door actief mee te doen tijdens de vergaderingen kreeg je ook echt een inkijk in wat er allemaal speelde binnen de Rechtswinkel. 

Wat ik heel erg leuk vond aan mijn bestuursperiode waren toch echt de bestuursvergaderingen. Je gaat dan  gezellig koken en eten met elkaar. Je bent ook eigenlijk wel een beetje nieuwsgierig naar waar (en hoe) jouw bestuursgenoten wonen en dat zie je gelijk tijdens de vergaderingen. Het was bij ons de traditie dat je bij de eerste vergadering (die bij jou thuis werd gehouden) iets lekkers bakte voor na het eten. Mijn bakkunsten zijn (helaas) niet heel goed dus ik dacht dat ik er wel weg mee kon komen door langs de bakker te gaan voor een lekkere taart. Dat werd niet goedgekeurd, haha! 

Jij bent op dit moment werkzaam als advocaat bij IJzer Advocaten. Kun je daar wat meer over vertellen?

Ik heb tijdens mijn studie de website van de Career Service goed in de gaten gehouden. Dat is echt mijn tip naar andere studenten. Als je die website goed in de gaten houdt dan zie je dat er echt heel veel vacatures op staan. Zo ben ik uiteindelijk ook terecht gekomen bij IJzer Advocaten. 

Ik wist eigenlijk vrij snel dat een kleiner kantoor beter bij mij past. Daarnaast was IJzer Advocaten gespecialiseerd in het vastgoedrecht en kon ik hierin mijn ei kwijt. Het huurrecht was namelijk toen een rechtsgebied dat mij erg aansprak. Ik werk met veel plezier in een hecht team. Vanaf het begin kreeg ik tijdens mijn werkzaamheden veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik kan mij voorstellen dat dit anders is bij een groot kantoor. 

De Rechtswinkel heeft ook invloed gehad op mijn uiteindelijke keuze voor het vastgoedrecht. Er komen namelijk veel huurkwesties langs bij spreekuren. Ik kende bepaalde wetten al door mijn rechtswinkelperiode en die komen tijdens mijn werkzaamheden nog regelmatig aan bod. Het is dus echt allemaal begonnen tijdens mijn rechtswinkelperiode. Daardoor wist ik dat ik in mijn master het vak Huurrecht wilde volgen en mij later wilde specialiseren in het vastgoedrecht.

Denk je dat de Rechtswinkel een belangrijke aanvulling is op de Studie? Waarom?

Het is een aanvulling geweest. Juist omdat je tijdens je studie al praktijkervaring op doet. Je hebt bij de Rechtswinkel te maken met echte mensen en echte situaties, waardoor je gespreksvaardigheden en schriftelijke  vaardigheden binnen een supermooi team kunt ontwikkelen. Aan het team heb je ook erg veel na je rechtswinkelperiode. Als ik een zaak krijg over een onderwerp die mij de pet te boven gaat, denk ik gelijk aan mijn rechtswinkelgenoten (die inmiddels werkzaam zijn in de juridische sector). Zo heb je altijd iemand om te sparren over onderwerpen die buiten je eigen specialisatie vallen. Doordat je dan allebei bij de Rechtswinkel hebt gezeten kan je elkaar makkelijker benaderen. 

Ik pas ook bepaalde dingen die ik bij de Rechtswinkel heb geleerd bij mijn huidige werkzaamheden nog steeds toe. Zo heb ik geleerd om adviezen voor mensen duidelijk op schrift te stellen. Je kijkt naar wat is concreet de vraag, schetst de situatie, zet het juridisch kader uiteen, past dat toe en daarna vorm je een conclusie. Je kan het advies dan zo uit je mouw gooien.

Heb jij na jouw tijd bij de Rechtswinkel nog contacten onderhouden met andere rechtswinkeliers?

Ja ik heb nog veel vrienden die ik heb leren kennen bij de Rechtswinkel. Wij hebben ook een gezamenlijk whatsappgroep waar we bijna dagelijks contact met elkaar hebben. 

Doordat ik ook zo’n warme groep vrienden heb overgehouden, ben ik ook zo enthousiast over de Rechtswinkel. Ik denk dan: dit zou iedereen echt moeten doen!