Ga naar de inhoud

“Bij Rechtswinkel Nijmegen-Oost heb ik mijn eerste stappen richting de praktijk gezet”

Foto: Charley Robbers

Mr. Charley Robbers is in 2013 en 2014 actief geweest als rechtswinkelier bij Rechtswinkel Nijmegen-Oost. Ze heeft de master ondernemingsrecht met een focus op intellectueel eigendom afgerond aan de Radboud UniversiteitInmiddels is ze werkzaam als advocaat bij Allen & Overy (A&O).

Waarom ben je tijdens je studententijd bij de rechtswinkel gaan werken?

Ik wilde tijdens mijn bachelor graag zo snel mogelijk meer praktijkervaring opdoen, maar ik zag dat de meeste advocatenkantoren alleen stages aanboden aan derde- of vierdejaarsstudenten. Aan de slag gaan bij een rechtswinkel leek me daarom een ideale kans om al vroeg in mijn bachelor mijn studie in de praktijk te kunnen brengen. Ook het sociale aspect leek mij een leuke aanvulling op mijn studententijd en daarnaast sprak het maatschappelijke gedeelte van een rechtswinkel mij aan. Ik denk dat het heel belangrijk is om mensen op een laagdrempelige manier juridische hulp te kunnen bieden. Ik heb voordat ik bij A&O begon een tijd bij de Rechtbank Gelderland gewerkt, eerst als griffier en later ook als medewerker. Daar werd mij nog meer duidelijk hoe moeilijk het kan zijn voor sommige mensen om de weg naar juridische hulp en de rechtspraak te vinden. Ik denk dat een rechtswinkel, door op toegankelijke wijze maar met hoge kwaliteit rechtshulp aan te bieden, daarin echt een cruciale rol vervult.

Hoe heb je de rechtswinkel ervaren? Hoe ging bijvoorbeeld je eerste spreekuur?

Toen ik bij Rechtswinkel Nijmegen-Oost kwam in 2013, kende ik daar nog niemand. Maar een hele groep nieuwe mensen leren kennen vond ik juist leuk! Mijn lichting bestond uit heel sociale mensen die ook inhoudelijk heel goed werk verrichtten. Ik voelde me meteen thuis.

Ik heb het draaien van spreekuren altijd als leuk en leerzaam ervaren. Het contact met mensen en ze proberen te helpen vond ik waardevol, maar er waren soms ook moeilijke momenten. Toen ik een keer spreekuur draaide was er bijvoorbeeld een man binnengekomen met een probleem dat hem duidelijk erg emotioneerde. Door zijn emoties reageerde hij soms een beetje vervelend tegen ons, dus dat zorgde voor een beladen sfeer. Uiteindelijk werd de situatie zo onplezierig dat wij hem hebben gevraagd om weg te gaan. Een dag later heeft hij echter een hele lieve mail gestuurd waarin hij zei dat het hem speet en dat het hem inderdaad gewoon erg hoog zat. Uiteindelijk hebben we hem toch kunnen helpen. Ook al was het gesprek lastig, ik denk dat het die meneer toch heeft geholpen om gewoon even zijn verhaal kwijt te kunnen bij ons. Daardoor kon hij weer verder. Ik zag ook bij mijn tijd bij de rechtbank dat het zo goed is dat mensen hun verhaal even kunnen doen. Ook al is er misschien niet direct een oplossing, of is de oplossing anders dan je had gedacht; dat iemand alleen al naar je luistert maakt zo’n verschil.

Ook de trainingen en het sociale aspect van de rechtswinkel vond ik super. Ik kan me nog herinneren dat we ooit een communicatietraining hadden waarbij iemand van ons team een boze cliënt moest spelen, zodat we daarmee konden oefenen. Eén van mijn collega’s nam die rol met verve op zich en had als casus bedacht dat zij “shotgun for life” had geroepen tegen haar vriendinnen, voordat de betreffende auto in zicht was. Hierover waren zij in geschil geraakt, want blijkbaar mag je alleen “shotgun” claimen als je de auto kan zien staan, waardoor ze toch niet voorin mocht zitten. De hulpvraag aan ons was vervolgens wat dan de juridische status van “shotgun for life” was. Ze was flink kwaad en overstuur over het onrecht dat haar was aangedaan, echt een goede actrice. Dit zorgde voor een grappige training die me nog goed bijstaat.

Van alle activiteiten is het rechtswinkelweekend mij toch wel het meeste bijgebleven. We overnachtten toen met het gehele team op een manege in Hengelo, Gelderland. Daar hebben we in een bos nog ‘Wie is de Mol’ gespeeld, inclusief klimmen, boogschieten en quad rijden. Het was zeker een geslaagd weekend.

Zijn er dingen die je geleerd hebt bij de rechtswinkel die in je latere carrière van pas zijn gekomen?

De eisen die aan een rechtswinkeladvies worden gesteld zijn  hoog, waardoor een advies inhoudelijk ook van hoge kwaliteit is. Daar heb ik nu nog veel profijt van. Mijn eerste stapjes in het leren schrijven en het geven van adviezen, heb ik bij de rechtswinkel gezet. Het werk bij de rechtswinkel was voor mij ook de bevestiging dat ik later als advocaat aan de slag wilde. Werken bij de rechtswinkel is dus een goede mogelijkheid om te proeven of je het leuk vindt om een adviserende rol op je te nemen, om cliënten aan de hand te nemen en te vertellen wat voor hen de beste optie is. Het rechtswinkelwerk is natuurlijk heel ander werk dan wat ik bij A&O doe, maar toch ook weer niet: iemand komt immers met een hulpvraag bij jou, en het is vervolgens aan jou als jurist om diegene te helpen en er dan ook nog eens voor te zorgen dat diegene begrijpt wat je vertelt.

De kennismaking met de diverse rechtsgebieden die bij de rechtswinkel aan de orde komen, heb ik ook als ontzettend waardevol ervaren. Door de verscheidenheid aan zaken en hulpvragen kon ik al tijdens mijn bachelor meer inzicht krijgen in wat ik wel en niet leuk vond. Daarnaast krijg je veel inhoudelijke feedback op je adviezen, waardoor je juridische vaardigheden verbeteren. Het rechtswinkelwerk was voor mij dus een goede kennismaking met het verlenen van juridisch advies en vanuit daar ben ik verder gegroeid tot waar ik nu sta.

Bij Rechtswinkel Nijmegen-Oost heb ik dus mijn eerste stappen richting de praktijk gezet. Al met al een hele waardevolle ervaring!

Wat zou je willen meegeven aan de huidige rechtswinkeliers of toekomstige rechtswinkeliers?

Wees altijd begripvol naar de persoon die tegenover je zit. Ook als iemand wat minder aardig of gefrustreerd overkomt, want vaak is er een reden voor die emoties. Wanneer diegene zijn verhaal kan doen, lucht dat vaak al enorm op en geeft dat veel steun. Focus daarom niet alleen op het juridisch-inhoudelijke, maar hou ook altijd oog voor de belangrijke maatschappelijke rol die de rechtswinkel vervult. En keep up the good work natuurlijk!

Auteurs: Floris Hutter, Dario Baltussen & Julia Day